Geheel opgesloten: ja, geheelonthouder: nee! (1)

In deze moeilijke tijden willen wij u graag het glas van de dag voorstellen: een wijn als aperitief of voor bij uw maaltijd.

Vandaag, de Beaujolais van Château de Durette

Het verhaal: in 2006 ontdekte een Luikse ondernemer, Jean Joly, een eigendom te koop in het dorpje Régnié-Durette.Régnié is de jongste van de Crus van de Beaujolais (erkend in 1988). Hij weet  een paar vrienden ui de vurige stad te overtuigen. Ze kopen ook verschillende percelen in de naburige Crus. Het domein krijgt dadelijk nieuwe ruimte voor de cuves, een pneumatische pers en roestvrijstalen vaten die de traditionele betonnen vaten aanvullen. De eerste oogst vond plaats in 2007 op ongeveer twintig hectare in vier appellaties (Régnié, Chénas, Juliénas en Côte de Brouilly). In de loop der jaren is de oppervlakte van de wijngaard gegroeid met aankopen in Moulin-à-Vent, Fleurie en ook met de aanplant van chardonnay in de gemeente Pizay. Vandaag de dag strekt de wijngaard zich uit over 30 hectare en produceert ze tien wijnen in zeven Crus plus een witte Beaujolais en twee mousserende wijnen. 

Château de Durette, Beaujolais blanc 2018 « Perle Blanche »

100% chardonnay voor deze nogal discrete benaming. Ontdek het plezier van deze druif samen met toetsen van bloemen en gedroogde vruchten (amandel, hazelnoot). Serveer aan 8-10° met escargots ” à la bourguignonne ” en geitenkaas.

Carrefour Hyper € 7,69

Château de Durette, Régnié 2017 « Vieilles Vignes »

Dit is de minst bekende van de tien Beaujolais Crus. Met toetsen van rood fruit, smaakvol, “vrolijk” (en dat hebben we zeker nodig in deze periode). Kortom, een echte rinkwijn (of doordrinker, zoals sommigen zeggen). Drink aan ongeveer 14-15° met geroosterd gevogelte, koude vleeswaren, een entrecote marchand de vin. Of zeker ook bij andouillette à la lyonnaise (fraise de veau).

Carrefour Hyper € 7,49

Château de Durette, Morgon 2018 « Elégance »

Op een terroir dat door de producenten als “rotte aarde” wordt gekwalificeerd, is Morgon een Cru met een zeer uitgesproken persoonlijkheid. Het biedt ons toetsen van steenvruchten (kers), elegante tannines en een harmonieuze structuur. Het best gewaardeerd aan ongeveer 15-16° met een eendenborst met kersen en een coq au vin.

Carrefour Hyper € 8,19

Wees voorzichtig: geniet en zorg voor uzelf.

Patrick Fiévez en Jacques Gièrs