Geheel opgesloten: ja, geheelonthouder: nee! (2)

Le Spritz

Met de zon die schijnt en als eerbetoon aan een land dat zo zwaar getroffen is, laten we de beroemde Italiaanse Spritz eer aandoen…

Alles wat u moet weten: de geschiedenis en het echte recept

De Spritz Veneziano was een cocktail op basis van wijn die meestal in Noordoost-Italië wordt geserveerd.

Historisch gezien moeten we teruggaan naar de 19e eeuw, toen de Veneto deel uitmaakte van het Oostenrijkse Rijk, waar we een drankje vinden op basis van een mousserende wijn genaamd “spritzer” (witte wijn en natuurlijk bruisend water).

Expats van het Habsburgse Rijk die in Italië wonen, gewend aan hun (zeer) zoete wijnen, werden zowel overweldigd door het lokale aanbod als gedesoriënteerd door wijnen die niet erg aangenaam waren voor hun gehemelte (omdat ze te veel tannines). Om toch open te staan voor de lokale drankjes begonnen de Oostenrijkers met het toevoegen van stilstaand water aan de wijn om deze zoeter te maken.  In het begin was het dus meer een “lapmiddel” dan een bewuste keuze.  

In 1900 zagen we de opkomst van koolzuurhoudend water bij de hogere klasse. Het mengsel begint de dames van de Oostenrijkse adel te verleiden. In 1920 komen merken als Campari, Cynar en andere Vermouths,  maar één merk werd echt populair: Apérol.

Het was in deze tijd dat de oorspronkelijke “Spritz”, d.w.z. witte of rode mousserende wijn met zoet water, populair werd.

Dit mengsel op basis van sinaasappels en een mengsel van kruiden en planten werd in 1919 in Padua gecreëerd en is al meer dan een eeuw hetzelfde.

Voor Italianen is de Spritz een bijzonder moment om met vrienden te delen, een aangename manier om de dag af te sluiten… Zodra de huidige slechte periode voorbij is, zal ze volop vloeien. 
Iedereen zou graag de zonsondergang boven Venetië willen zien terwijl hij aan een Spritz nipt. (De beste die ik ooit heb geproefd was daar.)

Geheel opgesloten: ja, geheelonthouder: nee!

De Aperol heeft een alcoholgehalte van slechts 11% (vergeleken met 25% voor Campari) en ook het andere ingrediënt, Prosecco, is zeer licht.  

Prosecco is een mousserende wijn gemaakt van druiven van het druivenras Glera, voornamelijk aangeplant in de provincie Treviso, waar zich 
terroirs bevinden die geclassificeerd zijn als DOCG (denominazione d’origine controllata e garantita) en DOC (denominazione d’origine controllata).

Een goede Prosecco?

Er is de alomtegenwoordige Mionetto (die zowel in brut als bio verkrijgbaar is, te koop bij Delhaize voor € 10,99). En ook “La Gioisa en Amorosa” brut (Colruyt en OKay voor € 7,75), Casa Farive in Valdobbiadene superiore DOCG (Carrefour € 9,99) en Raphael Dal Bo, Superiore di Conegliano Valdobbiadene rauw DOCG (Cora € 12,39).

Recept


Vergeet de “cl” en het geknutsel op verschillende websites… Laten we teruggaan naar een recept dat zijn sporen heeft verdiend in een bar in de stad van herkomst, Venetië.

– 1/3 Apérol (of Campari voor meer bitterheid)

– 2/3 derde Prosecco

– een “sprankje” sprankelend water (zoals ze daar zeggen “om het koel te maken”… )

– 1 schijfje sinaasappel en ijsblokjes (afhankelijk van de buitentemperatuur)

Of een “zachtere” versie 

In dat geval 1/3 Apérol, 1/3 Prosecco, 1/3 water 

=> begin met de ijsblokjes=> giet de Apérol met de sinaasappelschijf=> giet de Prosecco => meng voorzichtig => voeg het bruisende water toe (al naar gelang het geval)

En het caloriegehalte is laag…

Voor degenen die opgesloten zijn (en de anderen) is de kans klein dat u hiermee kilo’s aankweekt…

Thierry. Hanon-Degroote