Belgische wijnen, de mening van 70 proevers in 5 sessies

Een exponentiële groei

Een productie van 192 hectare in 2014 en 384 hectare in 2018! 700 hectoliter in 2014 tegenover 1983 hectoliter in 2018 met een vrij gelijke verdeling tussen Vlaanderen en Wallonië. 2018 jaar van de eeuw in België.

42% mousserende wijnen, 38% stille witte wijnen, 16% rode wijnen en 4% roséwijnen.

Eind 2018 136 wijnbouwers eind 2018, maar slechts 10 tot 11 domeinen van meer dan 10 hectare tegenover meer dan 60 van minder dan een hectare (wijngaard in de tuin…) Een vijftiental domeinen produceren meer dan 20 hectoliter tegenover honderdtal dat minder dan 500 liter maakt.

85 druivensoorten, klassiek of interspecifieke rassen

De chardonnay domineert zowel in Wallonië als in Vlaanderen, gevolgd door pinot noir en pinot gris, auxerrois en pinot blanc. De “interspecifieke” ziekte- en koudebestendige druivenrassen proberen een plaatsje te veroveren. Het gaat om de regent, solaris, johanniter, pinotin en nog meer. Met alle respect voor de liefhebbers, hoe meer ik er proef, hoe minder ik ervan drink.

De degustatie

Bubbels

LeBubbels: in de strijd om medailles bij internationale wedstrijden tussen de Ruffus van Domaine des Agaises en de Chant d’Eole is Ruffus voor onsdewinnaar (in kwaliteit en prijs). Andere bubbels: de Chardonnay Meerdael bij Leuven en de Wiscoutre d’Entre-Deux-Monts in het Heuvelland bij Ieper, tegen de Franse grens.

Château Bon Baron, zeer gegeerd!

Met een zeer droge muscat en pinot gris, zoals dat meer gebeurt in de Elzas, is Château Bon Baron in Lustin (Prondeville) de “referentie” van de 5 degustaties met 15 verschillende domeinen. Bij de rode behoort de Pinot Noir Cuvée Trésor tot de twee beste.

Namen om te onthouden bij de witte wijnen

Opnieuw Entre-Deux-Monts voor zijn cuvée Pinot of voor de in Delhaize verkrijgbare Triturus (€ 12,99) maar ook en vooral het Wijndomein Aldeneyck bij Maaseik voor de pinot blanc en gris. (We hebben de riesling niet getest). Let op de goede prijs-kwaliteitverhouding (€ 11) van het Domaine de Mellemont 2018 in müller-thurgau en pinot auxerrois.

Hoe zit het met de Chardonnay?

Het Wijnkasteel Genoels-Elderen, een van de oudste en meest commerciële met zijn 22 ha, blijft constant met de Chardonnay Blauw (een goede prijs-kwaliteitverhouding voor België) en de Chardonnay Goud die moeten rijpen om zich te laten gelden. De allerbeste is Chardonnay Clos d’Opleeuw in Vlaams Haspengouw. Peter Colemont maakt op een hectare een stratosferische wijn, zowel in kwaliteit als in prijs (meer dan € 50).

Bij de rode, de pinot noir van Aldeneyck

Hij wint het dankzij zijn fruit en zijn prijs, ook al wordt hij op de voet gevolgd door de Cuvée Trésor de Bon Baron. En dan is er de Pinot Noir van Clos d’Opleeuw, erg goed, maar een erg hoge prijs.

“PURE” Wijnkasteel Vandeurzen, de meest originele en opwindende

In Linden, niet ver van Leuven, durft Wijnkasteel Vandeurzen met de merken PURE White en PURE Red alles aan en slaagt daar ook in. Stel u voor: een witte wijn van Albarino, een druivensoort uit Galicië, een rode Spaans-Oostenrijkse wijn met leemberger en tempranillo, of een grüner veltliner.

Waar kunt u terecht voor Belgische wijnen?

…op het domein zelf, natuurlijk. De Belgische wijngaarden verkennen is exotisch en leerzaam. Om ze te kopen is er geen tekort aan adressen en er komen er steeds bij. Oeno-belgium LesVins belges in Zellik www.lesvinsbelges.be, Belgian Wines in Antwerpen www.belgianwines.com, Migs WorldWine in Brussel http://www.migsworldwines.be

En nog veel meer…

Jacques Giers