La Buena Vida: Cava en Clàssic Penedès

Het succes van Cava in België

België is de grootste importeur (vóór Duitsland en het Verenigd Koninkrijk) van Cava, een wijn die voornamelijk in Catalonië wordt geproduceerd van drie druivensoorten, de macabeo, xarel-lo en parellada, waaraan we ook de universele chardonnay en pinot noir kunnen toevoegen. De verkoop ervan is indrukwekkend: Ons land (slechts 11 miljoen inwoners, niet vergeten) heeft de voorbije jaren meer dan 30 miljoen flessen per jaar geïmporteerd van deze Spaanse mousserende wijn ‘traditionele methode’. Samen met onze invoer (en rechtstreekse aankoop) van Champagne, Prosecco, Crémants en nog andere, importeert België jaarlijks meer dan 60 miljoen flessen mousserende wijn!

Zijn succes? De prijs!

Het succes van Cava? Voor veel consumenten is er het argument van de prijs. Met de eindejaarsfeesten is een Cava voor vijf euro niet ongewoon tijdens de traditionele ‘promoties’ in onze supermarktketens. Geloofwaardigheid? Daar ligt het probleem.

De voorzitter van de ‘Consejo Regulador’, de regelgevende instantie die verantwoordelijk is voor de verdediging en promotie van Cava, erkent dit probleem. De uitdaging is om een meer kwalitatieve boodschap over te brengen door zich te richten op verschillende kwaliteitsniveaus van deze wijn, die nog steeds te weinig bekend zijn bij de consument, vooral bij de Belgen. Want net zoals voor rode en witte wijnen uit Spanje bestaan er kwaliteitsniveaus in Cava, ‘reserva’ en ‘gran reserva’, al naargelang hoe lang deze mousserende wijn in de fles heeft gezeten voordat hij wordt ontkurkt. De wijn wint daar aan complexiteit en diepgang. Ook de leeftijd van de wijnstokken is een element dat bijdraagt tot de ‘verschillende’ kwaliteit van degene die gereglementeerd zijn voor de ‘premium’-familie en voor de opbrengst.

De rebellen

Maar wat zien we. Sommige producenten, en niet de minste, hebben beslist om zich terug te trekken uit de ‘DO’ (denominacíon de origen) van Cava, omdat ze vinden dat de productievoorschriften niet streng genoeg zijn en dat de ‘instap’-Cava’s (de goedkope dus) schadelijk zijn voor de kwaliteit van hun producten. Zoals Albet I Noya, pionier op het gebied van ‘bio’ in Catalonië, die nu zijn ‘traditionele methode’ op de markt brengt onder de naam ‘Clàssic Penedès’, verwijzend naar de regio waar ze gemaakt wordt, namelijk de Penedès, ten zuiden van Barcelona.

De reactie van de voorzitter van de ‘Consejo Regulador’, Javier Pagés: “Iedereen is vrij en beslist hoe hij of zij wilt werken. Zij zijn vertrokken om persoonlijke redenen die verband houden met de wens om een nauwkeuriger en strenger productiegebied te hebben. Maar ik zou graag hebben dat ze terugkomen…” Ook de nieuwe voorzitter wenst strengere regels. Keren de rebellen ooit terug naar de DO Cava?

Patrick Fiévez

Wij selecteerden Cava en Clàssic Penedès van La Buena Vida http://www.labuenavida.be. Levering is gratis vanaf € 250 of bedraagt € 12,5 bij kleinere bestellingen.

Cava Damia brut selección especial

In deze bodega (waarvan het bestaan teruggaat tot 1637) worden de flessen nog altijd met de hand gedraaid (remuage): een praktijk die in Spanje (en Champagne …) zeer zeldzaam is geworden. Dit is een mousserende wijn met een zeer lichte kleur. De charme zit in de frisheid en de evocatie van citrusvruchten (citroen).

Prijs: € 9,98 La Buena Vida

Cava Finca La Pintada brut

Een zuidelijke Cava met (vooral) macabeo en een beetje parellada. Deze wijn komt uit de streek van Extremadura. Uiterst fris, iets minder zuren dan de meeste uit Catalonië en met een prijs – de aantrekkelijkste – van cava’s bij deze distributeur.

Prijs: € 8,68 La Buena Vida

Cava Roura brut

Deze cava komt uit een kelder in Alella, ten noorden van Barcelona. 75% xarel-lo en 25% chardonnay voor deze frisse en licht wijnachtige mousserende wijn. Chardonnay zorgt voor de rondheid.

Prijs: € 11,51 La Buena Vida

Cava Jané Ventura Gran Reserva 2013, brut nature BIO

Een cava met een ongebruikelijke afmeting, 36 maanden rijping op latten voor het degorgeren (minimaal 9 maanden voor de basis Cava). De drie Catalaanse druivenvariëteiten, gecombineerd met oude wijnstokken en lange rijping zorgen voor complexiteit en vinositeit. Meer een Cava voor bij of na de maaltijd dan als aperitief. Hoewel …

Prijs: € 21,48 La Buena Vida

Clàssic Penedès, Efecte Reserva Brut 2017Albet I Noya Bio en Vegan

Chardonnay, macabeu, parellada, xarel.lo: een prachtig kwartet voor deze wijn met een fijne, subtiele neus, een elegante smaak in de mond en een ‘chardonnerende’ afdronk. Te drinken voor het plezier.

Prix 17,33€ La Buena Vida

Clàssic Penedès Nosodos Reserva, brut nature 2014, Albet I Noya (biodynamisch)

100% xarel-lo volgens de oude methode (tweede gisting op natuurlijke wijze, in de fles, zonder zwavel), wordt het op de markt gebracht als ‘brut nature’ (zonder doseerlikeur). Tussen (nog altijd) jeugdige frisheid en lichte evolutie. Evocaties van steenvruchten en gebak. Perfect voor het einde van een maaltijd.

Prijs: € 21,96 La Buena Vida

Clàssic Penedès, brut Reserva 21, 2016, Albet I Noya (biodynamisch)

Een ‘premium’ cuvée van 75% chardonnay. Prachtig mousserend, rond, met een romige toets en een mooi evenwicht tussen frisheid en structuur. Top!

Prijs: € 23,49 La Buena Vida

Wordt vervolgd. Een maand vol bubbels om onze 10e verjaardag te vieren.

2009-2019
Bedankt