Welke wijn met asperges? (deel) 2

Deze keer in de schijnwerpers, witte wijnen van Carrefour en Cora…

Wij gaven de voorkeur aan jonge wijnen (wijnjaren 2018, 2017) en een iets oudere Zwitserse wijn (2016). We waren ook verbaasd nog altijd wijnen in de rekken te zien liggen die liever jong gedronken moeten worden (Sancerre 2015, Sylvaner 2016). Hieronder vindt u onze selectie uit Frankrijk (Jura, Savoie, Languedoc), Duitsland, Zwitserland en Griekenland (die laatste een aangename verrassing).

Patrick Fiévez en Jaques Gièrs

“Cuvée 48” Perroy Grand Cru La Côte AOC 2016, Cave de Jolimont (Mont-sur-Rolle, Zwitserland)

Zoals de meeste Zwitserse wijnen uit de kantons Wallis en Vaud, gemaakt van de chasselas (in Wallis ‘fendant’ genoemd). Een opvallende, bloemige witte wijn met toetsen van gedroogd fruit (amandelen). Perfect (op ongeveer 10°) met asperges in een mousselinesaus.

Carrefour Market € 7,56

L’Âme du Terroir, Côtes du Jura, La Maison du Vigneron (geen jaargang)

Een klassieker uit de Jura die de universele chardonnay (60%) combineert met de zeer lokale savagnin (40%). Florale aroma’s in de neus, droog fruit (hazelnoten) in de mond en de onnavolgbare (maar hier subtiele) smaak van de savagnin. Te serveren (op 10°) met asperges ‘à la flamande’ en ook met morillesaus.

Cora (en via de Corawine website) € 7,99

Riesling “Feinherb Aus der Steillage” 2017, Peter & Peter (Moezel, Duitsland)

Licht alcoholgehalte (10,5°). Een Riesling met een vrij zachte aanzet in de mond die door een welkome zuurtegraad al snel overgaat in nervositeit. Probeer met asperges, lichte saus (room, boter), verse kruiden en gerookte ham. T° van dienst: 8°.

Carrefour Hyper € 5,85

Viognier “Les Îles Blanches” 2018, Le Cellier des Chartreux

Alle delicatesse, elegantie en rondheid van de viognier. Droog, met sappige en fruitige toetsen van wit vruchtvlees.  Gaat goed met asperges in saus (room en boter), te serveren rond de 10°.

Cora (en via de Corawine website) € 6,39

“Umbrella”, IGP Péloponnese 2017, Troupis Winery (Griekenland)

Moschofilero en roditis vormen deze witte wijn die voor ons een openbaring was dankzij zijn frisheid, citrustoetsen (citroen, grapefruit) en perfecte harmonie met asperges (‘à la flamande’). Probeer ook eens met een verse geitenkaas: heerlijk! Een echte ontdekking (ongeveer 8°).

Carrefour Hyper en Market € 8,99

Apremont de Savoie 2017, Domaine Marc Portaz

Gemaakt van de enige druif uit de Savoie, de jacquère. Deze witte wijn past niet alleen bij raclette of fondue… Een lichte wijn (11,5°), levendig en bloemig met een subtiele minerale toets. Uitstekend te combineren met asperges in saus (mousseline) en rauwe ham, uit de Savoie natuurlijk. Serveer aan ongeveer 8°.

Cora (ent via de Corawine website) € 7,45

Muscat sec, Mas Neuf 2018, Vignobles Jeanjean, Pays d’Oc BIO

Van zijn wijngaard in de Hérault presenteert dit domein deze droge en niet overdreven aromatische witte muscat à petits grains. Een wijn die om een tweede glas vraagt. Fijn en soepel, wel fris te drinken  (7-8°) met bijvoorbeeld geroosterde groene asperges en olijfolie.

Cora (en via de Corawine website) € 5,99