Welke wijn met asperges? (deel 1)

Sommige bekende Franse websites bevelen ‘eender wat’ aan met asperges. Witte wijn klinkt nog logisch, maar een rode Cahors vol tannines of een Côtes du Rhône, dat is ‘eender wat’.

De ideale match wordt bijna onmogelijk om te vinden, namelijk een droge Muscat Ottonel, erg droog zoals ze die ook in de Elzas maken. Het is alsof je in een druif bijt. Met asperges was deze wijn liefde op het eerste gezicht, een perfect huwelijk. Het is de enige wijn die ik ken die aan zo’n criterium voldoet en hij komt uit Oostenrijk, de Muscat Ottonel van Aloïs Kracher, soms geïmporteerd door “Le Vin Autrichien” en beschikbaar op de website van het domein. (€ 12,90)

En de warenhuizen? Onze eerste degustatie van een twintigtal wijnen van Delhaize en Colruyt leverde ons problemen op in verband met het suikergehalte in de witte wijnen. Dat past totaal niet bij asperges.

Jacques Giers en Patrick Fiévez

Onze selectie

Comtesse du Val Sauvignon de Touraine 2018

Floraal in de neus, discreet, rond en fruitig in de mond. Een dorstlesser. 14/20. Te drinken aan 10° met zalm en groene of gegrilde asperges.

Colruyt Prijs € 4,95

Sauvignon de Touraine 2017 (Delhaize)

Bloemige en fruitige aroma’s, toets van peer in de mond. Een frisse, fruitige wijn met een lekkere afdronk. 14,5/20 Drink bij 10° met asperges op z’n Vlaams.

Delhaize Prijs: € 5,49

Château d’Apremont 2017 Savoie

Op basis van de zeldzame ‘jacquère‘ druif. Wijn met een zekere complexiteit. Minerale neus, discreet vegetaal in de mond, en levendig. Een originele wijn, te serveren aan 10°  bij elk soort aspergegerecht (zelfs gegrild) 16/20.

Delhaize Prijs € 10,99

Michel Torino Coleccion Torrontés Argentinië

De ‘torrontés’ is een Argentijnse druivensoort, herkenbaar aan zijn muskaatachtige toetsen in neus en mond. Een ronde, soepele wijn. 14/20 Te drinken aan 10° met asperges in een mousselinesaus.

Colruyt Prijs: € 5,49