3 bib’s: Languedoc en Rhône

In afwachting van – hopelijk hogere – temperaturen die deze maand juni waardig zijn, bekijken we enkele BIB’s voor onze barbecue.

‘Les Hauts Rocs’, Ventoux rosé 2023

Op de hellingen van deze “Géant de Provence” profiteren de wijnstokken van gecontroleerde zonneschijn. Dit resulteert in frisse, fruitige rosés, met minder alcohol dan die uit de nabijgelegen vlakte van de Vaucluse. Deze rosé van het oogstjaar 2023 heeft precies de juiste balans tussen een neus die doet denken aan klein rood fruit en een frisse, lichtzure smaak. Hij heeft een temperatuur van 12°5, wat redelijk is voor de zuidelijke Rhônevallei. Met een temperatuur van ongeveer 8° is hij een perfecte begeleider van alle zomerse gerechten: seizoenssalades, groentetian (aubergines, tomaten, courgettes), gegrilde sardientjes.

Colruyt: € 15,99, dus € 4 per fles

« Hauteterre », AOC Languedoc 2021

Een duidelijk zuiderse rode wijn van grenache, syrah en carignan. Volle, rijke en geconcentreerde smaak met toetsen van rijp zwart fruit. Aan ongeveer 16°C past deze wijn perfect bij gemarineerde varkensspiesjes of runderstoofpot met olijven.

Delhaize: € 13,99, dus € 3,50 per fles

« Les Truffiers » (rouge), Côtes du Rhône 2022

Grenache noir domineert de traditionele assemblage van wijnen uit de zuidelijke Rhônevallei. De wijn rijpt in vaten en heeft hints van rode bes met een licht kruidige afdronk. Soepel en knapperig. Ideaal (rond 16°) bij BBQ (runderkarbonades, lamskoteletjes met Provençaalse kruiden).

Delhaize: € 16,99, dus € 4,25 per fles

Patrick Fiévez