Maak kennis met Ponty Canon-Fronsac

Ze behoort tot de vijfde generatie van de familie Ponty, maar is de 1e vrouw die aan het hoofd van het domein staat. Hélène volgde haar vader (en oude vriend) Michel op. De appellation Canon-Fronsac was vroeger beroemder dan Pomerol en Saint-Emilion, en de wijnen van Ponty zijn daarvan het bewijs.

Nieuwe bazen, nieuwe wetten. Het domein schakelt over op biologische en biodynamische landbouw. Een zeldzaam feit: driekwart van het personeel van het landgoed is vrouw. Hélène ontving de Prix des Artisanes 2022 van het tijdschrift Elle in de categorie “Métiers de la vigne et du vin”.

3 jaargangen van expressieve, rechttoe rechtaan wijnen…. voor bijbehorende prijzen.

Clairet de Ponty Bordeaux Clairet

Een “clairet” van 100% merlot met een mooie intense kleur (eindelijk). Toetsen van rood fruit en aardbei, wijnachtig en fris in de mond. Drink hem aan 10°C, zelfs met een slecht voorjaar als 2024. Een rosé die kan bewaren.

Vin Quotidien: https://www.vinquotidien.com/: € 10,30

Petit Renouil 2018 Canon-Fronsac

Petit Renouil is de tweede wijn van Château Grand Renouil. De Petit Renouil wijngaard ligt op dezelfde prachtige helling als zijn grote broer, maar komt van ‘jongere’ wijnstokken. Met 80% merlot en 20% cabernet franc is het een toegankelijke wijn, gemakkelijk te drinken bij alle gelegenheden. Een fruitige wijn met zachte tannines. Klaar om te drinken bij gegrild vlees, lamskoteletjes of alledaagse gerechten.

Vin Quotidien https://www.vinquotidien.com/: € 13,50

Grand Renouil 2016 Canon-Fronsac

Château Grand Renouil wordt doorgaans beschouwd als een van de beste wijnen van Canon Fronsac en is gemaakt van 100% oude merlot wijnstokken geplant op kleigrond met een vleugje molasse du fronsadais (versierde kalksteen, klei en zand). De wijn is weelderig en rijk en staat terecht bekend als de “Pétrus van de Fronsadais”. Door de wijnjaren heen valt de toets van zwarte truffel samen met fruitige en houtachtige aroma’s. Een geweldige wijn om neer te presenteren. Drink hem nu, bij vlees in saus, eend, lam of een omelet met champignons. Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Vin Quotidien: https://www.vinquotidien.com/: € 23,75

Jacques Giers

Een beetje geschiedenis: een familie van muzikanten, waarvan de minst begaafde de wijngaardopzichter was. “Jeanne Ponty, de moeder, maakte klassieke muziek populair in Fronsac. Rampal, Rostropovitch, José Van Dame, Daniel Barenboïm, Barbara Hendricks en anderen gaven concerten in de kerk van Fronsac of in Libourne in een manege met een uitzonderlijke akoestiek.

Een familie van musici

In de familie Ponty lijkt klassieke muziek in het bloed te zitten. De familie telt acht musici, waaronder de twee zussen van de auteur, Bernadette en Dominique (beide pianist), en haar twee dochters, Jeanne-Marie (pianist) en Élisabeth (cellist). Uit Jeanne Ponty, “36 années de musique en Fronsadais. Souvenirs et anecdotes”.