Twee coups de coeur: Arbois en Bergerac

Dit zijn de twee bekendste appellations in hun regio: Arbois in de Jura, Bergerac in de Dordogne. Ontdek nu deze twee wijnen, een witte en een rode, het zijn echte aanraders.

Arbois Chardonnay 2022, Frédéric Lornet

“Le vin d’Arbois, plus on en boit, plus on va droit”, luidt een plaatselijk gezegde. Ik heb het geprobeerd: het is niet waar! Rond het dorp waar Louis Pasteur woonde, heeft de chardonnay een ander smaakprofiel dan in de Bourgogne. De wijn heeft is licht mineraalachtig, ongetwijfeld door de mergelbodems die typisch zijn voor de Arbois. Bloemig en fruitig in de neus, fris en heerlijk in de mond. Een uitstekende wijn. Het best geserveerd aan ongeveer 10°C met gebraden kalfsvlees in roomsaus en paddenstoelen (giroles, morilles).

Cora Wine ,  € 11,99

Château de la Jaubertie, Cuvée Tradition, 2020

De Engelse eigenaar (deze regio is een favoriet van de Britten) produceert deze biologisch geteelde rode wijn. Hugh Ryman combineert malbec en merlot in deze dynamische cuvée, waarbij het fruitkarakter behouden blijft, zelfs bij gedeeltelijke vatrijping. Een expressieve rode wijn, met een heerlijke, gulle fruitigheid. Wij zijn er dol op. Hij past goed bij gekonfijte eend, geserveerd aan ongeveer 16-17°.

Verdeeld door Schenk in Eigenbrakel, prijs op vraag (02/352 04 20).
Wijn&Zo wijnenzo.be € 9,95

Patrick Fiévez