Een mooie start van het jaar met Italiaanse wijnen

Tot 15 januari zetten de zeven winkels van Cora Italiaanse producten in de schijnwerpers. Met onder meer een selectie Italiaanse landwijnen. We proefden ook enkele Italiaanse wijnen van Delhaize, waaronder twee “favorieten”. Salute!

1 Uone, Primitivo di Manduria DOC 2021

We bevinden ons in Puglia. Deze wijn, in een (zeer) zware fles, is gemaakt van de bekende lokale druivensoort, de primitivo. We krijgen een zeer geconcentreerde rode wijn met hints van rijp zwart fruit. Idealiter enkele uren decanteren, dan serveren aan 17-18°C, eventueel bij pasta met wilde paddenstoelen en rood vlees in saus (met groene peper).

Delhaize € 13,99 

Circum, Montepulciano d’Abruzzo DOC 2021, Velenosi

Angela en Ercole Velenosi maken deze rode Abruzzo van de Montepulciano-druif. Een van de beste in deze appellation voor zo’n redelijke prijs. Soepel en smaakvol met fruitige toetsen (zwarte bes, framboos, bosbes). Serveer hem rond 16-17°C met pastagerechten, waaronder de beroemde spaghetti bolo.

Delhaize € 7,99

Amarone della Valpolicella DOCG, Cantina Valpantena 2020

Een van de meest weelderige rode wijnen van het land. Hij komt uit de wijngaarden van Valpolicella, ten oosten van het Gardameer, en combineert twee van de meest karakteristieke druivenrassen van de regio: corvina (70%) en rondinella (30%). Deze rijke, gulle, geconcentreerde wijn is zeer rijp en fruitig en moet gedronken worden (ideaal na twee uur decanteren) aan ongeveer 17-18°. Past goed bij wild en Italiaanse blauwe kaas, de gorgonzola.

Cora Wine € 18,39, in promotie tot 15 januari voor € 14,99

Vipra, Umbria Rosso IGT 2021, Bigi

Uit het “groene hart van Italië”, in het oosten van Toscane. Deze rode wijn van de lokale sangiovese met merlot en montepulciano, brengt aroma’s die denken aan dennenhars. In de mond toetsen van steenfruit, zoals zwarte kers. Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, een ideale begeleider (geserveerd aan ongeveer 16°) van gegratineerde ravioli.

Delhaize € 5,99

Patrick Fiévez