Drie primeurwijnen, geproefd en goedgekeurd

Ze zijn er weer, de primeurwijnen. Maar hoe zijn ze dit jaar? De Beaujolais, die de maatstaf blijft voor dit soort jonge, vrolijke wijnen, is minder geconcentreerd dan vorig jaar, wat een totaal atypisch jaar was. Met 2023 keren we terug naar een primeur met een meer assertiever profiel, minder zonovergoten en meer gericht op vers fruit (niet zo confituurachtig als in 2022). Hieronder twee aanbevelingen, en ook een derde. Maar die laatste is een Italiaanse vino novello die me helemaal wegblies. Een echte ontdekking.

Beaujolais Nouveau, Moillard 2023

Deze producent en handelaar uit de Bourgogne biedt deze rode wijn aan met een heerlijk palet aan rood fruit: fris, knisperend en charmant. De wijn komt in een transparante fles met een kurk die doet denken aan de limonades van vroeger en bepaalde bieren. Serveer aan 14-15° bij koud vlees (rosette de Lyon) en kazen zoals Saint-Marcellin.

Intermarché € 5,99

Beaujolais Nouveau, Terrasse des Pierres Dorées 2023

Met een mooi etiket, een afbeelding van een jonge man met een baret op de motorkap van een 2CV. Deze primeur komt uit het zuiden van de Beaujolais, de streek met als bijnaam “les pierre dorées”. Fruitig maar met een zekere structuur, en net zo lekker en heerlijk smaakvol als de vorige wijn. Dezelfde aanbevolen temperatuur en hetzelfde gerecht, maar zeker ook andouillette…voor de liefhebber.

Colruyt € 6,99

Vino Novello Velenosi, IGT Rosso Novello

Deze primeur wordt geproduceerd in de Italiaanse Marche en is gemaakt van de montepulciano en de lacrima. Een frisse, fruitige rode wijn (die doet denken aan wilde bessen). Het is een geweldig alternatief voor Beaujolais en kan ook worden gedronken aan ongeveer 14-15° met Italiaanse vleeswaren.

Delhaize € 8,39, momenteel in promotie -25% = € 6,29

Patrick Fiévez