Alsace rocks! Tournée minérale

Een tournée minérale van de Elzas is een eerbetoon aan de grote verscheidenheid van terroirs met hun mineraliteit. Tien verschillende bodemsoorten van de Alsace Grands Crus (schist, zandsteen, kalksteen, mergelkalksteen, vulkanisch….) vinden we terug in het glas. Vier druivensoorten zijn toegestaan in de Grand Cru appellations: riesling, muscat, pinot gris en gewurztraminer. Sylvaner is ook toegestaan voor de appellation Zotzenberg, en sinds 2022 is pinot noir een Grand Cru voor de appellations Hengst en Kirchberg in Barr. Tijdens een lunch in Coquum in Brussel, genoten we van een “casse geule”-moment om gerecht, druivensoort en terroir op elkaar af te stemmen. Hoed af voor de chef!

Onze selectie:

Crémant d’Alsace Brut Prestige 2020 BIO Domaine Paul Ginglinger

Een Crémant van chardonnay en pinot blanc met een heerlijke volheid. Een sprankelende wijn die zowel een aperitief als een gastronomische wijn is. Een uitzonderlijke wijn.

La Maison des vins fins Rue des Arbalestriers, 26 – 7000 Mons http://www.maisondesvinsfins.be 18,40€

Pinot Gris 2022 Caves de l’Enfer BIO Maison Kuehn

‘Les Caves de l’Enfer’ verwijst naar de gewelfde kelders van de herberg van de familie Kuehn. Een klassieke Pinot Gris van kalksteenbodem, gekenmerkt door restsuikers die goed geïntegreerd blijven. Geproefd met gerookte forel en zoete appeltonen. Probeer hem eens met paddenstoelenrisotto (eekhoorntjesbrood).

VASCO www.vascogroup.com 11,50€

Riesling Grand Cru Hengst 2016 Domaine Jean-Louis Schoepfer

Hengst is een van de grootste Grands Crus van de Elzas. Met zijn kalksteenbruine bodem en uitgestrektheid produceert het riesling, gewurz, pinot gris en zelfs pinot noir. Deze 2016 Riesling begint zich te laten gelden met citroenachtige, minerale tonen. Drink hem bij gerookt vlees of forel met amandelen.

Les Champs Fulliots in Battice (prijs niet bekend), op het domein zelf 17 €

Jacques GIERS

SAVE THE DATE