Wijnfestival Cora, 25 september tot 23 oktober

Cora sluit traditiegetrouw het wijnbeursseizoen van de herfst af. Dit jaar bieden de zeven winkels maar liefst 90 nieuwe wijnen (wie kan daar tegenop?), 63 biologische wijnen, 27 Guide Hachette favorieten en geweldige Bordeaux-wijnen uit de uitstekende jaargangen 2019 en 2020. De vraag is: wie is er beter? En als u een bepaalde wijn voor minder dan € 20 niet lekker vindt, krijgt u uw geld terug. Een andere traditie (al 28 jaar) zijn de proeverijen die in de winkel worden georganiseerd (en in Autoworld voor Brussel) met commentaar van een expert of in aanwezigheid van producenten (tot 80 in Brussel en Luik-Rocourt). Ca. 400 te proeven wijnen…

Dankjewel Cora voor de nieuwe presentatie van de site, een klasse apart is. Veel gedetailleerder (het is “te goed”) en beter zichtbaar..

Hier enkele van de wijnen die we hebben geproefd en goedgekeurd

Les Lys, Côtes du Rhône 2022

Een Rhône uit het departement Gard gemaakt van grenache, syrah en carignan. Rijp fruit, geconcentreerd en warm. Een charmante rode wijn voor een verbazingwekkende prijs. Serveer rond 16-17° met een fijne runderribstuk of gegrilde lamskoteletjes. Gouden medaille op het Concours Général Agricole in Parijs.

Cora Corawine € 5,95, in promotie € 4,79

Cava Marevia Brut Reserva 2019 Chardonnay Pinot noir Bio

Niet uw alledaagse Cava. Chardonnay en pinot noir druiven, net zoals in de Champagne. Herkomst Requena op 700m hoogte in het achterland van Valencia (dus niet in Catalonië). Meer dan 24 maanden gerijpt (in 2019). Dit is een complexe, frisse, fruitige en bloemige Cava met een dosering van 8g. Een gastronomische bubbel … en nog veel meer. Te drinken aan 6 graden.

Cora Corawine, € 13,39, in promotie € 11,29

Le Clan des Loups 2022 Saint-Gervais Côtes du Rhône villages (wit)

Een nieuwe wijn bij Cora. Een witte Rhône, erg complex met 40% roussanne, 25% viognier, 20% grenache blanc en 15% clairette. Er is rekening gehouden met de warmte door ‘s nachts te oogsten en door vinificatie met temperatuurregeling. Dit is een zachte wijn met toetsen van witte perzik en een vleugje toast omdat 50% van de wijn op hout gerijpt is. Drink als aperitief voor wie niet van zuren houdt, of bij gegrilde vis gevolgd door een jonge geitenkaas.

Cora Corawine, € 9,19, in promotie € 7,65

Domaine la Guicharde Cuvée Genest 2019 Côtes du Rhône Villages Massif d’Uchaux AOP BIODYNAMISCH

70% grenache, 30% syrah, toetsen van zwart fruit en een vleugje chocolade in een krachtige, fluweelzachte en rijkelijk alcoholische mond (15,5°), alles goed gestructureerd. Een herfstwijn die past bij wild zoals hazenzadel of stoofpot van de hinde..

Cora Corawine, € 9,99, in promotie voor € 8,29

Domaine des Terres Blanches, Les Baux de Provence BIO, wit 2022 en rood 2019

Dit typische domein in deze appellation, dat sinds 1970 biologisch wordt verbouwd, werd opgericht door Noël Michelin. Een uitzonderlijke witte wijn op basis van rolle, grenache, roussane, clairette en marsanne. Een wijn met elegantie, finesse, harmonie (dankzij deze blend) en een vleugje mineraliteit. De kalksteen van de Alpilles draagt bij aan zijn typische karakter. Past goed bij verse geitenkaas (rond 10°).

De rode wijn is gemaakt van syrah (50%), grenache (30%), cabernet sauvignon (10%) en mourvèdre (10%). De neus doet denken aan zwart fruit en milde kruiden. Zijdezacht, goed gebalanceerd gehemelte. Met zijn vier jaar kan hij nog 2,3 jaar rijpen. Bij 17° zou hij perfect passen bij een Provençaalse stoofschotel van rundvlees met olijven.

Cora Corawine, € 14,59 in wit en € 14,99€ in rood

Bayaa 2019, Appellation Béarn Contrôlée, Cave de Gan

Voor de liefhebbers van Madiran, dit is een wijn waar u van zult houden voor een lage prijs. Deze 100% tannat ontwikkelt een neus van rood fruit en een smaak die al soepel (maar dicht) is voor een druivensoort die bekend staat om zijn tanninegehalte. Serveer op 17°C met gegrilde eendenborst en gekonfijte eend. Twee sterren in de Guide Hachette 2022.

Cora Corawine, € 6,99, in promotie € 5,69

Patrick Fiévez en Jacques Giers