Twee droge witte zomerwijnen uit Bordeaux

Ons land staat (qua volume) op de tweede plaats wat betreft de consumptie van geëxporteerde droge witte Bordeaux-wijnen, na de Staten en vóór Japan. Dit zijn twee perfecte wijnen voor zomerse aperitieven en om bijvoorbeeld bij tartaar, sushi en gegrilde vis te drinken. Maar dat is nog niet alles…

Château Thieuley, Bordeaux 2021

Sylvie en Marie Courselle zijn in de voetstappen van hun vader Francis getreden. Bekend (en geroemd) om hun Crémant, rode wijnen en rosés, stellen we hier de witte voor, een combinatie van sauvignon en semillon in gelijke verhouding. Een neus van witte bloemen, met hints van tropisch fruit in de mond. Hij is zowel fris als vol. Eerder elegant dan krachtig. Hij kan ook worden geserveerd met onze asperges “à la flamande”, aan ongeveer 8-10°.

Cora et www.corawine.be € 9,29

Château Tour de Calens, sauvignon blanc, Graves 2021

Alexandre en Jean-Thomas Doublet staan momenteel aan het roer van dit Château in Beautiran, in de regio Graves. Deze 100% sauvignon blanc komt uit een oogstjaar dat fruitige, frisse wijnen voortbracht. De neus geeft al uiting aan het karakter, vervolgens levendig, verkwikkend en aromatisch in de mond. Op het bord? Een visterrine.

Caviste ABC vins à Battice  www.abcvins.be € 13

Patrick Fiévez