GSM

Grenache, syrah, mourvèdre: 3 met elkaar verbonden druiven

Ze schieten uitstekend met elkaar op en vullen elkaar perfect aan. De grenache brengt rondheid en vettigheid, de syrah geeft toetsen van zwart fruit (kers) en garrigue, de mourvèdre ten slotte brengt tannines en vurigheid. Samen betekent dat krachtige, complexe bewaarwijnen… tegen lage prijzen.

Richard Hamilton “Colton’s” G.S.M. 2019 Mac Laren Vale Australie

Deze GSM is echt wel een hartendief, die in meer dan één opzicht indrukwekkend is, en dat voor een mooie prijs van € 8,79. Een intense wij gedomineerd door de rijkdom en rondheid van de grenache, de viooltjes en kruiden van de syrah en de structuur van de mourvèdre. Drink hem gekoeld bij pittige pasta, lamsvlees, of zoals ik deed, bij een hamburger van gerijpt vlees van bij de Colruyt.

Colruyt Klassewijnen € 8,79

Borie La Vitarèle Les Terres Blanches 2021 St Chinian BIO

De Terres Blanches zijn de karakteristieke bodems van de dorre causses, omgeven door garrigues en dennenbossen. De grenache en syrah brengen ons een typisch Mediterrane wijn, smaakvol en elegant met subtiele tannines. Biodynamisch geproduceerd en in vaten gerijpt, een echte fruitbom. Voeg daar de diepgang van een biodynamische wijn toe en laat je verleiden (aan 16/18°) bij rood vlees of klein wild.

Colruyt Klassewijnen € 14,49

Château La Genestière Cuvée Raphaël 2019 Lirac

Lirac ligt op de linkeroever van de Rhône tussen Orange en Avignon en domineert (50 m hoog) zijn naburige appellation aan de andere kant van de Rhône, de Châteauneuf du Pape. De cuvée Raphaël is samengesteld uit grenache (50%), syrah (30%) en mourvèdre (20%). Het is een herfstwijn voor bij wild. Van de kracht en weelde, gemarkeerd door hout, krijg je het ongetwijfeld warm, ook al drink je de wijn het best gekoeld op 16°C. Voor liefhebbers van stevige wijnen.

Colruyt Klassewijnen € 8,45

 S Delafont La Clape 2017

40% syrah, 40% grenache, 20% mourvèdre. 12 maanden rijping met 80% in roestvrijstalen vaten en 20% in Franse eiken vaten. De syrah komt sterker naar voren dan de grenache. Diep en complex met toetsen van specerijen en zwart fruit. Volume, rondheid en frisheid met een zijdezachte afdronk. Een originele wijn.

Colruyt Klassewijnen € 14,15

Inox vaten – DELAFONT BARRELS

De inox vaten van S. Delafont Barrels zijn het resultaat van een exclusief partnerschap met een Frans industrieel engineeringbedrijf. Het idee is om het roestvrij staal zo te kunnen bewerken dat het een optimale gebogen vorm krijgt, zonder hoeken of onderbrekingen, om het contact met de droesem te optimaliseren.

  • Bewaart de frisheid, het fruit en de typiciteit van de terroir
  • Versterkt het volume en de complexiteit van de wijn
  • Controleert het evenwicht van de wijn
  • Ideaal voor wijnen zonder sulfiet

Jacques Giers