Wijnaankoopsites (deel 2)

Mijn favoriete en
meest ‘verbazingwekkende’ site

https://www.vins-etonnants.com

Een verbazingwekkende en opvallende website, die in 2023 zijn 20-jarig bestaan viert.

Zoek je een Champagne gemaakt van 6 druivensoorten of een wijn gemaakt van de melon à queue rouge of een “Objet Viticole Non Identifié”, een natuurlijke wijn, oranje, in amfoor, afkomstig uit Georgië of een gewone Bordeaux, begeef je dan in dit doolhof van wijnen.

Eric Reppert, de oprichter

Het avontuur begon in 2003 met een reeks van twaalf wijnen. Ze moesten een andere originaliteit hebben dan de verpakking: zeldzame druivensoorten, nieuwe assemblages, onbekende terroirs, niet erkende wijnen, ongewone vinificaties, herrezen wijngaarden, enz. Eric was in het begin niet echt weg van biologische en/of natuurlijke wijnen, maar hij merkte dat de origineelste wijnen bij deze wijnmakers te vinden waren. Van het een kwam het ander en hij heeft intussen meer dan 1500 biologische, biodynamische of “natuur” wijnen .

Op de site ontdekte ik de de appellation Brézème van 22ha in de noordelijke Côtes du Rhône, beplant met Eric Texier’s oude syrah, ook sérine genoemd, en roussanne. De eerder genoemde Champagne van Tarlant, de OVIN L19 uit de streek van Gaillac, een heerlijke Saperavi uit Georgië en een modieuze wijn van Jeff Carrel uit de Roussillon met de bescheiden naam “Un Jour je serai une icône” en tenslotte enkele originele Bordeauxwijnen, zoals de Graves Astéries de Darche 2019.

Een bezoek aan een site die buiten het gewone valt en die “wijnliefhebbers” zou moeten behagen. Een goed georganiseerde site met een vriendelijke, efficiënte en degelijke service. De leveringen in België zijn onberispelijk.

Étonnant: een echte ontdekking!

Jacques Giers