Feestwijnen: onze suggesties van Delhaize

We hebben een twaalftal wijnen geproefd die in de maand december (en zelfs tot 5 januari) in promotie zijn. Ontdek hieronder onze suggesties, geproefd en goedgekeurd (niet mousserende wijnen).

Chablis 2018 Laroche

Een grote klassieker voor de eindejaarsmaaltijden (en andere). Een levendige, volle chardonnay met een vleugje krijtachtigheid. Te drinken met kreeft of vis in saus.

Delhaize: € 14,99, in promotie € 11,24

Cellier du Château de la Chaume, Santenay 2018 (Bourgogne, Côte de Beaune)

De kelders van dit zeer oude wijndomein liggen in Corgoloin, op de grens tussen de Côte de Nuits en de Côte de Beaune. Een discrete houttoets accentueert de oorspronkelijke fruitigheid van de pinot noir. Hij kon ons zeer bekoren. Uitgesproken fruitig met toetsen van kers, framboos en een vleugje zwarte bes. Te drinken aan ongeveer 17° bij wild (fazant) of parelhoen met paddestoelen.

Delhaize: € 19,99, in promotie € 14,99

Viña Mayor, Ribera Del Duero « cosecha » 2019 Spanje

Een rode wijn uit de beroemdste appellatie van Spanje (samen met Rioja). “Cosecha” betekent dat de wijn korte tijd op vat heeft gerijpt. Hier (slechts) drie maanden. Dit komt de oorspronkelijke fruitigheid van de tempranillo zeker ten goede. Het gehemelte is meer fruitig dan houtachtig. Aan het eind van het jaar heerlijk bij een stoofpotje van everzwijn of gebraden rundvlees in saus (ca. 16-17°).

Delhaize: € 9,99, in promotie € 7,49

« Circum », Lacrima Di Morro Superiore 2018, Velenosi Italië

Een oorspronkelijke lokale druivensoort die aangeplant is in de Marche in Italië, in de buurt van Ancona. Niet op hout gerijpt om het oorspronkelijke karakter van de druif te bewaren. Bloemige toetsen (viooltjes) in de neus en volop rood fruit in de mond. Rond en lang aanhoudend. Te drinken aan ongeveer 17° bij gebraden gevogelte met verse pasta of ravioli gevuld met eekhoorntjesbrood.

Delhaize: € 12,99, in promotie € 9,74

Wordt vervolgd…

Patrick Fiévez en Jacques Gièrs