Wat past bij zuurkool en fazant op Brabantse wijze

De herfst is in het land, samen met heerlijke seizoensgebonden specialiteiten. We stellen twee wijnen uit de Elzas voor, die perfect samengaan met een typisch gerecht uit de Elzas, de (onvermijdelijke) zuurkool (!) en een specialiteit uit onze regio.

Met zuurkool

Riesling Vieilles Vignes 2016, Domaine Jean Sipp

In 2014 nam Jean-Guillaume Sipp het familiebedrijf in het hart van Ribeauvillé over na een opleiding in Zind-Humbrecht (Elzas), Guigal (Rhône), Olivier Leflaive (Bourgondië), Mont-Redon (Châteauneuf-du-Pape) en een reis naar wijndomeinen buiten Europa. Deze Riesling rijpte 18 maanden oud lies. Een (eindelijk!) droge witte wijn, met die typische levendigheid, een minerale toets en een neus die subtiel doet denken aan wat men noemt een toets van koolwaterstof, zo kenmerkend voor sommige terroirs in de Elzas. Met perfecte evolutie (maar kan nog altijd 3 tot 5 jaar bewaard worden). Te genieten aan 10° in het gezelschap van een lekkere zuurkool, maar ook met vis, zoals snoekbaars in witte boter. Zeer aan te bevelen!

Bij Mouchart, Eugène Cattoirstraat 11, 1050 Brussel, € 14,65

Met fazant op Brabantse wijze

Menetou-Salon Morogues « Les Cris » 2015 Domaine Pellé

Een minder bekende appellaten uit de Loirevallei, dicht bij Sancerre. Beroemd om zijn witte sauvignon-wijnen, maar ook een kleine productie van rode pinot noir. Het Domaine Pellé is een gerenommeerd landgoed. Deze locatie, genaamd “Les Cris”, omvat 10 ha op een bodem van Kimmeridgien (zoals in Chablis). Deze rode wijn, waarvan 50% gerijpt in 400-liter vaten, heeft een expressie van pinot noir met typische toetsen van rood fruit (kers, framboos en zelfs een vleugje aardbei). De frisheid komt ook voort uit het type terroir. Na vijf jaar klaar om te worden geproefd (aan ongeveer 16°). Aan tafel bij fazant met witloof: een wijn als afwisseling voor de grote klassiekers die traditioneel bij deze Belgische specialiteit horen.

Bij Halles aux Vins, Chaussée de Louvain , 507 1300 Waver, € 25,60

Patrick Fiévez