Carrefour Hyper en Market, wijnfestival van 16 september tot 5 oktober

Dit jaar een gezamenlijk wijnfestival in deze twee winkels van de Carrefour-groep, met een toch iets groter aanbod bij Hyper. Het is belangrijk op te merken dat alle wijnen van de beurs in/out zijn, dat wil zeggen dat ze uitsluitend tijdens deze actie worden verkocht. De promo’s? -20% bij aankoop van minimum 3 flessen, -25% bij 6 en -35% bij 24 flessen voor alle wijnen, behalve voor de familie van mousserende wijnen (waar er 2+1 en zelfs 1+1 zijn) en de “grands crus” (Bordeaux, Bourgogne). En je kunt je aankopen mixen en matchen. Onder de grote Bordeaux-wijnen kunnen wij altijd het uitstekende (en te weinig bekende) Château Poujeaux, een buitengewone Cru Bourgeois Médoc van Moulis-en-Médoc (de 2015 aan € 28,99), de Clos du Marquis 2016 in Saint-Julien (€ 53,99) of de tweede wijn van Pessac-Léognan Malartic-Lagravière (La Réserve de Malartic 2016 en 2017) voor € 23,99 aanbevelen. Mooie wijnen uit de Rhône, Spanje, Italië en twee pagina’s van de folder gewijd aan “bio”.

Coups de cœur

Koopmanskloof Chenin Blanc Stellenbosch 2019 Zuid-Afrika

Het lig niet voor de hand om een “goede” Zuid-Afrikaanse witte chenin te ontdekken. Deze heeft de typische citrusvruchten, is kruidig en vol. De afdronk valt niet tegen, en een droogheid die bij dit soort wijn niet zo vaak voorkomt. Past goed bij langoustines en zelfs een paella.

Carrefour Hyper + Market € 6,99 basisprijs + korting -20% 3 flessen, 25% 6 flessen et 35% 24 flessen

Frozen Wines 2015, Zuid-Afrika

We blijven in Zuid-Afrika voor deze leuke verrassing van een atypische wijnmaker met Belgische connecties. Met 67% cabernet franc en 33% syrah is deze Frozen fris, fruitig en lang genoeg om je sprakeloos achter te laten. Gekoeld te drinken aan 14-16 °C bij alle rode vleesgerechten.

Carrefour Hyper € 15,99, in promotie € 12,99

Ruminat Primitivo, IGP Terre di Chieti 2019 biodynamisch Italië

De typische druivensoort uit Puglia wordt hier in de Abruzzen aangeplant en biodynamisch gecultiveerd. Een overheersende fruitigheid, rondheid en rijpheid die ons weet te verleiden: een aanrader! Te drinken aan ongeveer 16-17 °C met gegratineerde pasta (lasagne, cannelloni, ravioli).

Carrefour Hyper, basisprijs € 8,99 (zonder korting)

Les Lys, Lirac (rood) 2018, Cave des Vignerons de Tavel et Lirac

Deze Cru op de rechteroever van de Rhône is te weinig bekend. Grenache, syrah, mourvèdre en carignan komen samen in deze fruitige, elegante en harmonieuze cuvée. Rond de 16 °C is het een waardige compagnon bij een lamsbout en gratin.

Carrefour Hyper et Market, basisprijs € 9,99 (zonder korting)

La Croix de Pez 2016 Saint Estèphe

Na het schrikbewind van Parker, inderdaad, heeft Bordeaux opnieuw de smaak van wijn gevonden. Zwart fruit, zwarte bessen, bramen, zwarte kersen in de neus en in de mond leven in harmonie met een fijne toets van hout en zoethout. Eindelijk een Bordeaux die ervoor zorgt dat je nog graag eens een glas drinkt. Te drinken aan 16/18 °C met lamsvlees of klein wild.

Carrefour Hyper et Market € 16,99 basisprijs + korting

Jacques Gièrs en Patrick Fiévez