Geheel opgesloten: ja, geheelonthouder: nee! (5)

Château Rochecolombe, een Belgisch sprookje in de Rhônevallei

Het verhaal: In 1925 kocht Robert Herberigs, een componist (hij dirigeerde de Koninklijke Vlaamse Opera van Antwerpen) en schilder uit Gent, een pand in Bourg-Saint-Andéol in de Ardèche. Dit kasteel, in de Directoire-stijl, is op dat moment omgeven door abrikozenbomen en enkele wijnstokken. Zijn zoon Gilbert volgt hem op en besluit de abrikozenbomen te ontwortelen en zich verder alleen nog aan de wijngaard te wijden, 24 ha doorlopende wijngaarden op hellingen. Destijds werden de druiven naar de plaatselijke Cave Coopérative gestuurd en werd de wijn in bulk aan de plaatselijke handelaars verkocht. In 1964 werd besloten om een eigen wijnmakerij op te richten. Roland, de kleinzoon, besloot op dat moment om biologisch te gaan werken. Vorig jaar werd hij door de Guide Hachette uitgeroepen tot “Wijnmaker van het jaar in de Rhônevallei” en zijn Côtes du Rhône 2017 kreeg in diezelfde gids een “Coup de Coeur” evenals een gouden medaille op het Concours Agricole de Paris.

De wijn: 60% syrah en 40% grenache met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar. Het terroir van de zuidelijke Ardèche, dat behoort tot de A.O.C. Côtes du Rhône, maakt het mogelijk om “frissere” wijnen te produceren dan de Vaucluse, een wijngaard op de linkeroever van de Rhône, die warmer gelegen is. De rijpheid van het fruit en de zijdeachtige tannines zijn aanwezig, maar zonder overdaad (ondanks 14° alcohol). Dit is een rode wijn met elegante diepte, een van de beste Côtes du Rhône die we afgelopen maanden konden proeven.

Te genieten binnen de drie jaar aan ongeveer 16-17°, met een runderribstuk op de barbecue of een lamsbout met garrigue-kruiden.

Verkrijgbaar bij Cora en via de website Corawine – prijs: € 9,19

Patrick Fiévez