DE ZINLOOSHEID VAN PUNTEN EN SCORES OVER WIJN

“Deze wijn is uitzonderlijk omdat hij 94 punten kreeg van Robert Parker…”? “Wine Spectator gaf een score van 98…”?”Deze rode wijn behaalde 5 sterren bij Decanter…, “James Suckling gaf 92 punten aan deze prachtige Bourgogne…”. Zo, en dan?  Koop je echt wijn op basis van de punten die andere mensen geven? Zullen we het daar eens over hebben…
Bron Frédéric Arnould (Canada)

Als iemand ooit op een wijnadvertentie een score van 82 punten heeft gezien, dat die mij daar een foto van stuurt. Ik zal wachten…en kan wellicht lang wachten, misschien wel een eeuwigheid. Niemand kan immers een wijn tonen met een score van 82.

Ik weet niet hoe het bij u was, maar toen ik op school zat, was 82% voor een examen of een huiswerk helemaal geen slecht resultaat, eigenlijk zelfs erg goed, niet? Hoe komt het dan dat een wijn die 82 op 100 haalt, geen aandacht krijgt?

De belachelijke schaal van 100 punten

Altijd maar hoger, altijd maar groter… Angelsaksen bereiken graag de top. Om die reden werd deze 100-puntsschaal al snel het voorrecht van wijncritici als Robert Parker. Laten we ons toch geen blaasjes wijsmaken. Hier en daar zien we wijnen met een perfecte score van 100. Breaking News! De perfecte wijn bestaat! Spijtig voor de andere wijnboeren, u kreeg geen perfecte score gekregen, het is voorbij voor u.

Al die scores, hoe overdreven ook, bestaan alleen om de prijs die de consument betaalt te kunnen rechtvaardigen. Maar ook als legitimatie van de persoonlijke kennis en voorkeur van de expert Parker. En voor u om in deze val te trappen. Want waar zit de waardering voor de persoonlijke smaak van de belangrijkste persoon in deze vergelijking, namelijk u, de wijnliefhebber? Nergens…

Toen Robert Parker, een onlangs gepensioneerde advocaat, zijn “Newsletter” lanceerde met scores op 100, slaagde hij erin zijn visie op wijn op te leggen aan de hele planeet. Een echt kunststukje. Wetende dat hij houdt van geconcentreerde wijnen, vol rijp fruit en met veel hout, kozen veel wijnbouwers voor een vogel in de hand en veranderden hun manier van werken in de wijngaard en de kelder. De hectische race naar 90 punten en meer werd gelanceerd… En vele andere critici volgden deze homogeniteit van gedachte.

Eén ding is duidelijk

Maar… de smaak van de consument evolueert en wordt op een bepaald moment verfijnder, waardoor de smaak van deze wijnen soms vermoeiend wordt en hij zwaar op de  maag gaat liggen. Degenen die hun ziel verkochten aan de duivelse 100-punts race werden compleet verrast door deze nieuwe wind.

Waarom zou u anderen die uw gehemelte niet hebben, de taak toevertrouwen om de wijn die u koopt te proeven?

U kiest uw wijn op basis van wat u graag heeft: aroma’s, zuurtegraad, tannines of niet, fruit, vermogen om te rijpen, … en niet omdat iemand heeft besloten dat 90 punten of meer toe te kennen.

Wijn blind kopen kan bangelijk en soms teleurstellend zijn, maar leidt vaak ook tot grote ontdekkingen. Profiteer van degustaties en wijnbeurzen om een zelf een idee te vormen. Vergeet die scores, die uiteindelijk niet veel betekenen.

De beste proever ter wereld, dat bent u. Alleen uw smaak telt.

En de beste wijn ter wereld is de wijn die u graag drinkt.