Rode en witte wijnen uit Chili en Argentinië

Het is ongeveer dertig jaar geleden dat de eerste Chileense wijnen in de rekken van onze supermarkten kwamen, met Delhaize als voorloper. Sindsdien kennen we het succes van deze Latijns-Amerikaanse wijnen in België dankzij onze grote distributeurs. De rage voor Argentijnse wijnen is van recentere datum. Maar ook deze wijnen hebben de Belgische consumenten overtuigd en zijn steeds meer te vinden in de winkelrekken.

We proefden 36 van deze wijnen (‘blind’ zoals altijd) uit het ‘midden’-gamma (€ 6 tot € 19).

Zowel witte (sauvignon, chardonnay en torrontès) als rode wijnen (voornamelijk cabernet sauvignon, carmenère en malbec). Monocépages, maar ook enkele assemblages.

Ons oordeel? We selecteerden tien wijnen die we als representatief beschouwen voor de productie van deze twee landen. Sommige wijnen, met al te veel hout (vaak Amerikaanse eik) vonden we te uitgesproken en snel saai.

Hieronder vindt u onze selectie.

Patrick Fiévez en Jacques Giers

Novas Gran Reserva Viognier 2017 Bio Chili

Een bloemige viognier uit centraal Chili: exotisch fruit en mineralig, elegant en fris in de mond met een originele stijl. 15/20

Koel schenken: 8-10 graden, als aperitief met toast garnaal of tonijnsalade.

Colruyt: € 9,95 ColliShop (Webwinkel Klassewijnen)

Santa Tierra Grand Cru Andes Chardonnay 2017 Chili

Een typisch Chileense chardonnay uit de Colchagua vallei. Fruitige toetsten, perzik, peer. Eleganter in de mond dan andere Chileense chardonnay’s, met een minerale toets. Nu te drinken. 16/20. Serveer op 8-10 graden bij vis, langoustines of een ‘vongole’.

Delhaize € 9,49

Etchart Privado Torrontes 2017 Argentinië Santa Tierra Grand Cru Andes Chardonnay 2017 Chili

Muskaataroma typisch voor de Torrontès, vol in de mond, wat opnieuw doet denken aan muscat. Fris, vrolijk, lekker. 16/20. De iconische witte wijn Argentinië. Drink bij 8 graden met groene of witte asperges of gewoon voor het plezier (zoals in het chanson).

Carrefour € 6,90

Trapiche chardonnay 2017 Argentinië

Een wijn uit de Mendozastreek. Floraal en appeltoetsen in de neus, fris en fruitig in de mond met een discreet vleugje hout. Aangename afdronk. Lekkere wijn: 15/20. Te drinken bij 10° met een visgerecht of een spaghetti vongole.

Carrefour: € 6,90

Maipe Chacana Wines Reserve White Blend 2016 bio Argentinië

Een biowijn van vermoedelijk sauvignon en chardonnay, maar dat wordt nergens vermeld. Een volle, houtachtige witte wijn die levendigheid en rondheid combineert met een fijne bitterheid. Een gastronomische wijn: 15/20. Te drinken bij 10° met vis in saus.

Carrefourmarkt: € 10,99

Koyle Reserva Carmenère Bio 2016 Chili

Carmenère (een oud druivenras uit Bordeaux) is dé referentiedruif van Chili geworden. Met deze biologische Koyle, met Ecocert-certificering, krijgen we dadelijk de charme van de carmenère. Neus van zwart fruit en specerijen, rijk en vol in de mond, zijdeachtige tannines en rokerige afdronk.

16,5 /20.Klaar om te drinken bij 16-18° met pittige gerechten.

Delhaize: € 7,99

Coyam Bio 2015 Emiliana Chili

Druiven: syrah (44%), carmenère (30%), cabernet sauvignon (12%), mourvèdre (4%), malbec (2%), petit verdot (2%), tempranillo (2%).

Coyam is een van de beroemdste Chileense wijnen ter wereld. Een echte blend met een explosieve neus van viooltje en zwart fruit. Uitgesproken vol, rijk en charmant in de mond met een fluweelzachte houtachtige toets. Uitzonderlijke afdronk en lang bewaarpotentieel.

17-18/20 en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Serveer op 16-18°met harde kazen, lam en schaap, wild en…een groot stuk rundvlees.

Colruyt: € 18,95 ColliShop (Webwinkel Klassewijnen)

Cameleon Malbec Organic (bio) 2017 Argentinië

Een 100% biowijn van de familie Bousquet, een mix van Franse knowhow en het typische Argentijnse terroir.

Deze Malbec Cameleon heeft ons de afgelopen 10 jaar blijven altijd kunnen verleiden. Aroma’s van zwart fruit, peper en zwarte bes. In de mond: ronde, elegante wijn met toetsen van zwart fruit en kruiden: 15,5/20. Drink bij 16-18° met gegrild vlees of vlees in saus, empanadas, pasta in saus

Carrefour: € 7,89

DiamAndes de Uco Malbec 2014 Argentinië

Een grote Malbec die alle rondheid, rijkdom en intensiteit van dit druivenras biedt.

In de mond speelt het evenwicht tussen een mooie zuurgraad, aroma’s van zwart fruit, chocolade, peper en een aangename rokerige smaak, de aanzet is zuiver en zijdeachtig en ontwikkelt aroma’s van zwart fruit, chocolade, peper en een aangename rokerige smaak. DiamAndes van Uco Malbec maakt deel uit van het Malartic universum (van Pessac Léognan): 17/20.

Een wijn om van te genieten op 18° met eendenborst of gegrild vlees

Carrefour: € 13,99

D.V. Catena, Malbec 2015, Bodega Catena Zapata Argentinië

Deze wijn is afkomstig van wijngaarden op grote hoogte (950 tot 1.500 meter). Deze geografische ligging geeft de malbec zijn frisheid en een laag alcoholgehalte voor dit land (13°). De wijn wordt gekenmerkt door toetsen van rood en zwart fruit (bramen, kersen): 17/20.

Te genieten bij ca. 16-17° met een runderribstuk… uit Argentinië.

Colruyt: € 13,15 ColliShop (Webwinkel Klassewijnen)