Tijdelijk: mini-wijnbeurs bij Aldi


Om de “najaarswijnen” in te luiden, opent ALDI op 31 augustus het bal met een tijdelijke mini-wijnbeurs (selectie van 22 wijnen), zolang de voorraad strekt. De eigen sommelier John Van De Walle schijnt affiniteit met Italiaanse wijnen te hebben. 10 van de 22 aangeboden wijnen komen van het schiereiland en slechts 6 uit Frankrijk.

Een omweg waard:

Ronco di Sassi Primitivo Appassimento 2020

Een primitivo waarvan de druiven 15 dagen aan de wijnstokken en daarna veertien dagen in een geventileerde ruimte drogen (een systeem dat lijkt op dat van Amarone in de Veneto). Het resultaat is een krachtige wijn met toetsen van pruim, zwarte bes en kirsch. Rond en chocoladeachtig in de mond. Goede prijs-kwaliteitverhouding voor een wijn die aan 16° geserveerd moet worden, past bij gestoofd vlees, wild en blauwe kazen (beoordeling 99/100 door Luca Maroni, een referentie in Italië)

ALDI, € 12,99

In stijl vergelijkbaar met

Valpolicella Ripasso Cortegrande DOC

ALDI, € 7,99

TNT Lodi Appellation Zinfandel USA

Zinfandel en primitivo zijn broertjes van elkaar, wat de Amerikanen ook zeggen. Hier is de “Zin” vergezeld van petite syrah, ruby red, cabernet sauvignon en merlot wat zorgt voor een krachtige wijn met toetsen van zoethout en hout. Voor bij pittige gerechten en wild.

ALDI, € 7,99

Château Les Gravières de Marsac 2019AOP Margaux

Tweede wijn van Château Marsac, op basis van merlot, cabernet sauvignon en “bois”. Een klassieke Bordeaux om te drinken bij gevogelte in saus.

ALDI, € 14,99

Albariño Rías Baixas ‘Torroxal 2021 Spanje

Ik heb een zwak voor deze druivensoort albarino uit Galicië. Misschien wel de beste witte druivensoort van Spanje, naar verluidt een neef van de riesling en ingevoerd door de monniken van Compostela. Een minerale wijn uit de terroirs van Galicië; floraal, fruitig en strak in de afdronk. Een wijn voor bij schelpdieren.

ALDI, € 7,49

Jacques Giers