Cava, crémant, prosecco, champagne… ontdek onze selectie

Traditioneel geven we u met de feestdagen het resultaat van de schuimwijnen die we proefden. Op enkele zeldzame uitzonderingen na vinden we bij onze grote merken de grote klassiekers terug. Weinig nieuws onder de zon dus. Opvallend is de trend naar “brut nature” en “extra brut”, dus bubbels met zeer weinig dosage: respectievelijk geen toegevoegde suiker (minder dan 3 gram/liter) en tot 6 gram/liter. Het aanbod van prosecco is aan het diversifiëren en de verkoop ervan stijgt ten nadele van de Spaanse (vooral Catalaanse) cava, waarvan de verkoop lijkt achteruit te gaan. Het moet wel gezegd worden dat deze een piek had bereikt met ongeveer 30 miljoen verkochte flessen per jaar in ons land…

Wat de prijs betreft, konden we een van de goedkoopste champagnes van dit moment (dankzij de promoties) wel appreciëren, de Raphaël Villard (Carrefour € 13,99), ook de prosecco “Bio” (Delhaize € 9,74) en als “hartendief” de champagne die de afgelopen jaren al erg gewaardeerd werd, de Soutiran brut 1er Cru cuvée Alexandre (Colruyt € 21,36).

Haal de glazen maar uit de kast…

Jacques Gièrs en Patrick Fiévez

Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Mill. 2019 Brut Bio Alessandro Berselli

De bubbels verrassen door hun finesse en aanhouding. Complex in neus en mond met groene appel, een toets citrusvruchten, typisch voor het ‘gléra’-druivenras met een plantaardige toets van dit terroir. Een prosecco van topklasse die bewijst dat de heuvels van Conegliano en Valdobbiadene echt wel de top van deze appellatie zijn. Te serveren aan 6/8 graden met sushi.

Delhaize: € 12,99 min 25% (€ 9,74) van 19/12/20 tot 6/1/21

Saumur Brut BIO Domaine de la Paleine Puy-Notre-Dame

Overwegend chenin (60%), chardonnay (20%), grolleau en cabernet. Een Saumur Brut die zich met een vleugje kalk onderscheidt dankzij de tuffeau de Loire, een aroma van appel en vooral een elegante en pittige rechtheid. Zeer droog. Te drinken aan 8 graden bij oesters en langoustines (volg dus niet de aanbevelingen van de Corawine-website).

Cora Corawine: € 12,99

Cava Gran Barón « Iconico »

De nieuwste aanvulling van dit cava-gamma, wellicht de best verkochte cava in België. Deze rijpte drie maanden op vat, wat zeker tot uiting komt in zijn originele karakter. Ze blijft vervolgens minstens negen maanden in de fles om schuim te verkrijgen. De rijping op hout geeft het een extra complexiteit, die subtiel doet denken aan vanille en fruitige toetsen (appel, peer).

Colruyt: € 9,99, promotie – 20% bij drie flessen – 25% bij zes

Champagne Raphaël Villard Brut Carte Blanche

Alleen het etiket is veranderd. De kwaliteit en zelfs de prijs zijn hetzelfde. Ik blijf bij onze beoordeling van 2018 om deze als mijn favoriet te behouden. Mooie bubbels die redelijk aanhouden, in de mond fris, bloemig en appel. Een eenvoudige en klassieke champagne waar iedereen van houdt. Serveer aan 6-8 graden. Als aperitief of bij voorgerecht. Goede prijs-kwaliteitverhouding.

Carrefour: € 13,99

Champagne Marquis de Villon Premier Cru Blanc de Blancs

Van de uitstekende coöperative (in Avize) in het hart van de beroemde Côte des Blancs. De leden zijn eigenaar van vooral ‘premier cru’-wijnstokken. Bubbels zijn op de afspraak, rond en fris in de mond. Een elegante champagne met een mooie prijs/kwaliteit verhouding.

Colruyt: € 25,99, in promotie – 33,34% vanaf drie flessen

Champagne Soutiran Brut 1erCru, Cuvée Alexandre

Een ‘maison” in Ambonnay, op de grande Montagne de Reims. Wij houden van het etiket op de achterkant met heel wat informatie (wat zelden het geval is): een assemblage van vooral de jaargang 2015, gedorgeerd op 23 april 2019 met een dosering van 7 gram/liter. Pinot noir (40%), chardonnay (40%) en pinot meunier (20%) vormen deze cuvée met levendige en aanhoudende bubbels. Let op de mooie aanhoudende frisheid met een zekere diepgang. Een champagne die goed het evenwicht bewaart tussen frisheid en vinositeit.

Colruyt: € 28,49, in promotie -25% bij aankoop van een fles = € 21,36

Jacques Gièrs en Patrick Fiévez